Annons
Annons

Var Bröderna Wright först?

Det saknas bildbevis - men flera ögonvittnen såg ett motordrivet flygplan flyga kontrollerat flera år före bröderna Wrights Flyer 1.

Publicerad:

2002-01-01
Den 10 oktober 1927 dog en okänd man vid namn Gustave Whitehead. Han dog, bara 53 år gammal, utblottad och utan erkännande för sin roll som en av de stora flygpionjärerna. Kanske var han den som konstruerade och flög världshistoriens första fungerande motordrivna flygplan.

Det bästa belägg som finns av Gustave Whiteheads första flygningar är en teckning och en tidningsartikel. Ögonvittnet och sportjournalisten Dick Howell rapporterar i Bridgeport Sunday Herald om ett lyckat 800 meter långt luftskutt. Datumet är den 18 augusti 1901, två år före bröderna Wright bevisligen flög sin Flyer 1.

Gustave Whitehead föddes som Gustav Weisskopf i Böhmen år 1874. Han utvandrade till USA 1894 och tog namnet Whitehead. Efter flera flygförsök byggde han ett plan med hopfällbara vingar. Planet kallade han nummer 21. Vad motorn gick på för bränsle är oklart, men det är det planet som flera vittnesmål påstår har flugit, bland dem sportjournalisten Howell.

Det finns gott om fotografier på planet när det står på marken men ingen flygbild. I brist på bevis har tyska entusiaster som sökt upprättelse för Gustave Whitehead byggt en kopia av flygplanet. År 1997 flög en pilot för första gången med kopian.

Historieböckerna brukar tillskriva händelserna vid Kitty Hawk i North Carolina, den 17 december 1903, som första gången då människan kontrollerat flög ett motordrivet flygplan. Då var det Wilbur Wright som vid spakarna på The Flyer 1 gjorde sammanlagt fyra lyckade flygningar. Den sista och längsta på nära en minut och 243 meter. Fortfarande vidhåller också flygauktoriteten Smithsonian Air and Space Museum i Washington att bröderna Wright var först. Deras huvudinvändning är att om Whitehead verkligen kunde flyga, varför fortsatte han inte att förfina sin konstruktion? Han försökte bygga helt andra saker, bland annat en mycket märklig helikopter.

Aspiranter på att vara först finns även i andra världsdelar. På Nya Zeeland finns personer som försöker lyfta fram Richard William Pearse som förste flygare. Och fransmännen påpekar gärna att Clément Aders första flygförsök ägde rum redan år 1890. Med sin Éole skuttade han 50 meter. Den otympliga skapelsen var dock svårflugen med sina rörliga vingar och ångmaskin till motor.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

Anmäl dig till vårt kostnadsfria veckobrev med ett urval av de senaste nyheterna.

.