Annons

Bröstcancer mindre ärftlig än vi trott

Ny stor studie visar att risken för kvinnor som har bröstcancer i släkten inte ökar dramatiskt.

Författare: 

Publicerad:

2002-01-01
En kvinna som har en nära anhörig - mor, syster eller dotter - med bröstcancer löper viss ökad risk att själv drabbas av sjukdomen. Det har länge varit känt och har oroat många.

Nu publiceras den första riktigt stora studien med beräkningar av hur hög risken faktiskt är. Det är forskare vid Cancer Epidemiology Unit i Oxford som har sammanställt resultaten från 52 olika undersökningar. Sammanlagt bygger beräkningarna på observationer som avser 60 000 kvinnor med bröstcancer och 100 000 friska kvinnor.

Av de friska kvinnorna har 7 procent en eller flera nära anhöriga med bröstcancer. Av kvinnorna med bröstcancer har 13 procent minst en nära anhörig med sjukdomen. Vänder man på den senare siffran betyder det att sju av åtta drabbade kvinnor inte har sjukdomen i nära släktled.

Studien visar också att de flesta kvinnor som har en mamma, syster eller dotter med bröstcancer kommer inte att själva drabbas. Den ökade risken, under hela livet, om en nära anhörig har sjukdomen beräknas vara så låg som 5,5 procent; och 13,3 procent om två anhöriga har den.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar