Annons

Virtuell verklighet överskattad

Avhandling visar att enkla handskisser ger samma förståelse för en ny produkt som avancerad datorteknik.

Det finns stora förväntningar på att virtuell verklighet ska komma att effektivisera produktutvecklingen, bl a genom att ersätta fysiska prototyper. De avancerade datormodellerna har ofta lyfts fram som överlägsna tidigare pappersskisser och fysiska attrapper.

Nu visar Mikael Söderman vid Chalmers tekniska högskola i en avhandling att de virtuella prototypernas möjligheter har överskattats när det gäller att testa nya produkter på konsumenterna tidigt i produktionen. I flera avseenden ger de avancerade datormodellerna inte alls en bättre utan bara samma förståelse av produkter som enkla handskisser.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)