Annons

Kylskåpet som drivs med magnetism

Extremt energisnål kylning om den nya legeringen håller vad forskarna lovar.

Författare: 

Publicerad:

2002-04-01
Gadolinium är ett sällsynt grundämne med en märklig men viktig egenskap: det blir varmt när det utsätts för ett magnetfält och svalnar när magnetfältet försvinner. Som gjort för att användas i stället för kompressorer i kylskåp!

Gadoliniums speciella egenskap har varit känd länge. Redan 1923 kom den nederländske fysikern och Nobelpristagaren Kamerlingh Onnes mindre än en grad från den absoluta nollpunkten med hjälp av gadoliniumsulfat. Men metallen är sällsynt och därför dyr. Den används bara i mycket speciella tillämpningar, t ex för avbildning med magnetisk resonanstomografi och i rymdfarkoster. För att få en tillräckligt kylande effekt krävs dessutom en relativt kraftig magnet, något som också det är antingen dyrt eller energikrävande.

Nu påstår dock forskare vid statliga Ames Laboratory i USA att de har lyckats skapa en legering med gadolinium som har samma positiva egenskaper som grundämnet självt, men som är betydligt billigare och enklare att framställa. Dessutom säger man sig ha skapat en permanentmagnet som också den är både billig och kraftfull.

Allt detta har man byggt in i ett kylskåp för hemmabruk. Visar sig prototypen hålla måttet, kommer det antagligen att bli ett extremt energisnålt och miljövänligt kylskåp. När vi kommer att kunna köpa ett magnetkylskåp är oklart, men priset kommer antagligen att vara betydligt högre än för konventionella kylskåp.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

6

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

Magnet/el experiment &Det omöjliga blir möjligt
En lite fundering som jag haft och en liten upptäckt jag gjort (troligen så är den redan upptäckt men för mig så var det spännande)

Kopior från annan debattsida som jag skrivit.

"Jag är inte ute efter en evighetsmaskin även om det vore bra att ha ett par stycken.

Första

Men jag tror och hoppas att om man har en permamagnet lyft utav en annan magnet och lyckas bryta strålningen/magnetismen så att den börjar falla ned och man sätter en dynamo mot detta så alstras lite el i dynamon från denna rörelse, likt en våg generator som guppar upp och ned.

Jag kanske är lyckligt ovetandes om ett självklart ,för andra, fysiskt förhållande, som är lika självklart som att tex att ösa ut vatten ur en sjunken båt,

menar att om man sitter på botten utav en tex en basäng och försöker i denna tex eka ösa ut vatten ur denna med ett vanligt ös kar, så vore det ju omöjligt, men om du tog ett väldigt stort ös kar som tog allt vatten ur båten och ovanför relingen i ett ös tag så skulle det omöjliga bli möjligt."

andra

EL ur vatten fick jag engång
jag mätte vatten etc och kollade motstånd bara för kul.

jag hade lagt som prydnad två magneter där den ena fick sväva i ett glas för att titta på, efter en tid så hällde jag vatten på och lät det stå, efter ytterligare en tid så undrade jag om det kanske hände något i dett vatten och testade med el mätraren och fick utslaget 0,4volt, jag tänkte att jag ska underrsöka detta fenomen så fort jag kan men det har jag inte fått tid till men jag har en fråga: jan man genom att tex köra ned två el tåttar i vatten Ladda upp det så att man kan utan slad få detta värde senare ?
( tillägger nu att jag fick el värden som tex 0,4volt med olika test senare varje gång)

tredje
har länge fundera på att använda kraften i magneter och har hört att ett magnetfält inte går att bryta , men om man hittar en legering som lyckas med detta (har provat bly, keramik etc:)så har man ju en enkel generator som likt en guppande våg generator allstrar ström, förutsatt
att det krävs mindre energi att placera legeringen mellan magneterna, om detta inte går så (ännu) så kanske det kunnde ordnas med ett störande magnetfällt som kunnde få samma verkan som en brytande legering eller en kombination utav dessa saker.
har själv tänkt labba lite med detta men då det kan vara ett bra kompliment till energialstring så kanke man kan lätta ut iden till någon som har vana och verktyg att mäta exakt magnetfält som kan göra testen snabbare då ren energi likt kärnkraft (men utan allt jobbigt avfall)är önskvärt och viktigt at ta fram inte minst med tanke på rent vatten framställning, avsalltning etc.

Bara en liten beskrivning till min beskrivning på profil sidan om hobbies som jag gillar att fundera över.

Någon som har en bra beskrivning på om magnetismens brytande skulle vara det samma som att tex ösa vatten ur en sjunken båt,
eller om min teori att om en legering/störning som bryter en svävande mangets svävande kopplat till en generator skulle alstra ström/kraft aldrig skulle kunna fungera?

"Första

Men jag tror och hoppas att om man har en permamagnet lyft utav en annan magnet och lyckas bryta strålningen/magnetismen så att den börjar falla ned och man sätter en dynamo mot detta så alstras lite el i dynamon från denna rörelse, likt en våg generator som guppar upp och ned."

Menar lyft på så sätt att den ena magneten svävar ovanför den andra som i det glas jag lade två stycken i.

tillägg utav l-hs

Ingen evighetsmaskin men bra nära
Är inte ute efter perpeetum mobile
Men detta är onekligen nära
Metalen blir varm i ett magnet-fält, en permanent magnet förlorar ju sin kraft efter en tid, men legeringen är mycket intressant,
har ju efterlyst legeringar med olika verkningar,

Metalen kanske blir varm för att den bromsar magnet-fältet, ren friktion... hoppas de tittar på en gupp ande magnet generator /motor också.

Om man utnyttjade denna teknik som de lyckats med,
och använda alla sinnrika lätt gående apparater /makapärer folk genom tiderna filat på,
så kan man kanske med en magnet knuffa igång dessa med den lila extra kraften tills magneten blir försvagad.

Och då bara sätta dit en ny.

Ingen evighetsmaskin men bra nära
Är inte ute efter perpeetum mobile
Men detta är onekligen nära
Metalen blir varm i ett magnet-fält, en permanent magnet förlorar ju sin kraft efter en tid, men legeringen är mycket intressant,
har ju efterlyst legeringar med olika verkningar,

Metalen kanske blir varm för att den bromsar magnet-fältet, ren friktion... hoppas de tittar på en gupp ande magnet generator /motor också.

Om man utnyttjade denna teknik som de lyckats med,
och använda alla sinnrika lätt gående apparater /makapärer folk genom tiderna filat på,
så kan man kanske med en magnet knuffa igång dessa med den lila extra kraften tills magneten blir försvagad.

Och då bara sätta dit en ny.

En studie på ämnen:
som är gjord på Uppsala universitet, kanske roar dig eller någon annan.

Fil som laddas ned på datan, och kan läsas med Word

https://studentportalen.uu.se/portal/authsec/portal/uus p/student/filearea/filearea-window;jsessionid=380CA1A30 1A16C3C6E8A518796343565?nodeId=33834&webwork.portlet.mo de=view&webwork.portlet.action=%2Fview%2Fopen&action=d& windowstate=normal&toolAttachmentId=19714&entityId=5130 7&mode=view

HTLM under som öppnas på nätet

http://209.85.129.132/search?q=cache:Iwnbr9Ar01AJ:https ://studentportalen.uu.se/portal/authsec/portal/uusp/stu dent/filearea/filearea-window%3Bjsessionid%3D380CA1A301 A16C3C6E8A518796343565%3FnodeId%3D33834%26webwork.portl et.mode%3Dview%26webwork.portlet.action%3D%252Fview%252 Fopen%26action%3Dd%26windowstate%3Dnormal%26toolAttachm entId%3D19714%26entityId%3D51307%26mode%3Dview+Syntes+o ch+analys+av+den+magnetokaloriska+fasen+Gd5Ge4&cd=1&hl= sv&ct=clnk&gl=se

l-hs

Tyvärr så blir blir det fel med genvägs visaren då den hamnar fel.

l-hs

Lägg till kommentar