Annons

Tumme med teckenspråk

En artonårig amerikansk gymnasieelev har uppfunnit en handske som översätter teckenspråk till skrift.

Författare: 

Publicerad:

2002-04-01
Handsken känner av handens rörelser och skickar trådlöst över uppgifterna till en flyttbar utrustning som visar upp texten på en skärm.

Ryan Patterson, som själv är hörande, byggde en prototyp av teckenspråksöversättaren genom att använda en golfhandske av läder med tio sensorer, en krets och en radiosändare.

Precis som med röstigenkänning måste man "träna" översättningssystemet. Det sker genom att användaren installerar ett datorprogram som lär sig känna igen det individuella rörelsemönstret, varpå uppgifterna laddas över till den bärbara mottagaren. Till skillnad från traditionell röstigenkänning krävs det bara ett par minuters träning för systemet att känna igen det individuella rörelsemönstret.

Utrustningen översätter bara alfabetet, men det är även möjligt att lägga till handrörelser som motsvarar speciella ord. Systemet har vunnit flera priser, bl a vid Intel International Science and Engineering Fair och Siemens Westinghouse Science and Technology Competition.

Ryan Patterson, som har patenterat produkten, arbetar nu vidare med att lägga till en röstigenkänningsdel. På så vis skulle systemet gå att använda mer flexibelt i en dialog mellan hörande och icke-hörande.

Vid Sveriges dövas riksförbund, SDR, säger Stig Kjellberg att ett sådant här system troligen måste anpassas till olika länder.

- När det gäller handalfabet så skiljer det mellan olika länder, och varje land har sitt eget teckenspråk.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar