Annons

Svårare stoppa nya datorvirus

Skadliga datorprogram blir alltmer avancerade. De som gör programmen använder numera många olika tekniker för att ta sig in i datorerna.

Redan 1983 skapade den amerikanske datorforskaren Fred Cohen ett fungerande datorvirus och påpekade riskerna: ett program som har möjlighet att sprida sig självt kan skapa kaos. Men det var först i slutet av 1980-talet, när massmedierna uppmärksammade programmen, som kunskapen om farorna blev spridda.

Ett virusprogram kan alltid kopiera sig självt. Men det kan även bära på andra instruktioner, som att radera hårddiskar eller kopiera känslig information och skicka den vidare. I början av 1990-talet skapades också en rad andra skadliga program, som datormaskar och trojanska hästar. Då började även s k makrovirus spridas som utnyttjar funktioner i datorprogram som Word och Excel.

Numera finns avancerade program som kan stjäla information och sprida den vidare via e-post eller som innehåller avancerade funktioner för att fjärrstyra och ta kontrollen över datorn.

- I dag tillverkas skadliga program som använder en rad olika tekniker som förr användes i enskilda program, berättar virusforskaren Vesselin Bontchev, som arbetar för bl a Frisk Software International.

Exempelvis väckte viruset Nimda förra året stor bestörtning genom sina komplexa metoder att ta sig in i datorer.

- Virus som Nimda använder dels massutskick via användarens e-postprogram, dels sökfunktioner för att leta i det interna nätverket med syfte att infektera alla lokala webbsidor. Om någon utanför nätverket tittar på dessa webbsidor smittas de också.

En annan säkerhetsexpert är Kaushik Thakkar, vice vd på förtaget Lemon Planet. Han säger att dagens trend är att låta användarna själva ovetande hämta hem de skadliga programmen. I stället för att sabotörerna själva försöker ta sig in.

- Det sker när vi är ute och surfar och laddar ner webbsidor, dokument och datorprogram, säger han.

Risken finns att annan programkod följer med som omärkligt kan startas i datorn. Därtill kanske vi hämtar hem dokument som innehåller makrovirus eller installerar program som innehåller trojanska hästar och datorvirus.

- I och med att skydden mot attacker utifrån, som brandväggar, har blivit bättre, så är den nya trenden att företag och privatpersoner helt plötsligt måste hålla ordning på vad som händer inom de egna väggarna, säger Kaushik Thakkar.

De flesta som arbetar med skydd mot skadeprogram är ense om att det bästa försvaret är ett modernt antivirusprogram. Flera av dessa letar inte bara efter kända virus och skadeprogram, utan även efter program som har "skadligt" beteende.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln: