Annons

Jetstrålar i ugnen ger snabbare bullbak

En ny typ av hushållsugn kan förkorta tillagningstiden med hälften.

Författare: 

Publicerad:

2002-06-01
När man lagar tjälknöl värms ett stycke fryst kött vid låg temperatur under lång tid. Köttet blir mört och krymper inte så mycket. Faktum är att all slags mat kan lagas vid så låg temperatur som 150 grader. Samtidigt kan tillagningstiden förkortas. Det framgår av en ny avhandling som beskriver hur värme transporteras när mat lagas med "jetstrålar".

- Det innebär att man låter luftstrålar med höga hastigheter träffa maten. Tekniken används redan inom andra områden, t ex vid papperstillverkning och för issmältning på flygplan, säger Urban Wählby vid Chalmers tekniska högskola, författare till avhandlingen om värmetransporter i hushållsugnar.

Idén baseras på samma slags teknik som i en varmluftsugn. I en sådan cirkulerar luften med hjälp av en fläkt. Här styrs luften i stället genom munstycken, och träffar maten med lufthastigheter på 10 meter per sekund.

Urban Wählby har bakat bullar och lagat mat enligt olika standardrecept och har lyckats förkorta tillagningstiden, trots lufttemperaturer på maximalt 150 grader. Om man dessutom nyttjar hela värmeskalan som på en vanlig ugn kan tidsåtgången kortas med häften.

Låg ugnstemperatur har även flera andra fördelar, som lägre energiförbrukning, mindre risk för vidbränning och lägre yttertemperatur på ugnen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar