Annons

Terrorvapen i skönhetsindustrin

Myndigheterna i USA är oroade över skönhetsindustrins senaste påfund att använda botulinumgift för att släta ut rynkor.

Mjältbrandsbakterier var aktuella tidigare i år i USA. Nu diskuteras en annan mycket giftig mikrob som också är tänkbar som terrorvapen, Clostridium botulinum. Giftet som denna bakterie tillverkar förlamar sina offer genom att blockera de nervsignaler som behövs för att musklerna ska röra sig.

Giftet har under senare tid fått användning inom skönhetsindustrin, berättar tidskriften Science på ledarplats. Små mängder sprutas in under huden, främst i pannan. Rynkorna försvinner under ett par månader, sedan måste behandlingen upprepas. Metoden har blivit mycket populär och används på allt fler skönhetskliniker. Men i takt med att efterfrågan på giftet ökar, ökar även risken att det ska hamna i fel händer.

Läget är särskilt oroande eftersom det saknas ett verksamt vaccin. Sedan 15 år har man i USA arbetat med att utveckla vaccin mot botulinuminfektion för att skydda sina trupper och vid behov även civilbefolkningen. Vaccinet fungerar på försöksdjur men är ännu inte prövat på människor.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar