Annons

Bokanmälan: Fåglarnas musik och vår

Annons

Publicerad:

2002-07-01
Rödhaken är en fenomenal sångare, men alla rödhakar är inte virtuoser.

Det finns mästerhakar och normalhakar. En medelmåtta kan dock utvecklas och bli en mästersångare när häckningsbestyren lättar. Även fågelsångslyssnaren har stora möjligheter att göra framsteg. För det behövs idoghet och även god ledning.

Staffan Börjesson är mycket kunnig om fåglarnas musik. Han berättar om olika arters musikaliska egenheter på ett personligt och spännande sätt i denna behändiga bok. En del av boken ägnas åt människans musik där tonsättare har låtit sig inspireras av fågelsång. I Lille Bror Söderlundhs violinkonsert finns ett återkommande tema med talgoxemotiv, får vi lära oss. I Jean Sibelius musik förekommer mer imponerande fåglar som tranor, gäss och örnar.

Läs boken och nya perspektiv öppnar sig när du lyssnar till fågelsång. Kanske bör man åtminstone kunna skilja mellan en bofinks och rödhakes sång för att få utdelning av boken. Men kan du inte det och ändå börjar läsa, är chansen stor att du skyndar i väg och köper en fågelskiva. Då är du snart redo för egna musikstudier ute i naturen.

Litteraturhänvisningar

Fågelmusik

Börjesson, Staffan
Atlantis

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.