Annons

Bokanmälan: En central böna

Författare: 

Publicerad:

2002-07-01
Kaffe har, förutom att vara en njutningsdryck, ofta orsakat debatt och skapat oro.

På 1500-talet betraktades kaffe som ett mirakelmedel mot allehanda åkommor, men i Turkiet förbjöds det i olika omgångar och de som bröt mot förbudet syddes in i skinnsäckar som slängdes i Bosporen. Från Café Foy i Paris eldar Camille Desmoulins upp den folkmassa som år 1789 intar Bastiljen. Det, och många andra aktioner, ledde till förbud mot kaféer, vilket ledde till ännu fler uppror.

I boken får vi följa de tidiga kolonialstaternas grymma och minst sagt oekologiska odlingsmetoder fram till dagens moderna - och många gånger lika oekologiska - odlingstekniker. Här beskrivs också bönans botanik, vilka sorter som finns och var de odlas.

Vi får inblick i vad branschen kallar kaffecykeln, som har sin grund i kaffeplantans tvåårscykler med goda och dåliga skördar - något som påverkar världshandelspriset och många fattiga kaffebönders situation. Inte minst förklaras alla led som bönan passerar, allt ifrån sortering, förpackning och distribution. Och hur det kommer sig att kaffe i dag, näst efter olja, är världens mest lönsamma vara i den internationella handeln.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar