Annons

Bokanmälan: Fåglarnas musik och vår

Författare: 

Publicerad:

2002-07-01
Rödhaken är en fenomenal sångare, men alla rödhakar är inte virtuoser.

Det finns mästerhakar och normalhakar. En medelmåtta kan dock utvecklas och bli en mästersångare när häckningsbestyren lättar. Även fågelsångslyssnaren har stora möjligheter att göra framsteg. För det behövs idoghet och även god ledning.

Staffan Börjesson är mycket kunnig om fåglarnas musik. Han berättar om olika arters musikaliska egenheter på ett personligt och spännande sätt i denna behändiga bok. En del av boken ägnas åt människans musik där tonsättare har låtit sig inspireras av fågelsång. I Lille Bror Söderlundhs violinkonsert finns ett återkommande tema med talgoxemotiv, får vi lära oss. I Jean Sibelius musik förekommer mer imponerande fåglar som tranor, gäss och örnar.

Läs boken och nya perspektiv öppnar sig när du lyssnar till fågelsång. Kanske bör man åtminstone kunna skilja mellan en bofinks och rödhakes sång för att få utdelning av boken. Men kan du inte det och ändå börjar läsa, är chansen stor att du skyndar i väg och köper en fågelskiva. Då är du snart redo för egna musikstudier ute i naturen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar