Annons

Den 11 september blir historia

Historiker i USA kartlägger hur amerikanerna inordnar terrordåden i sina livshistorier.

Världen kanske inte förändrades i grunden den 11 september 2001, som en del först trodde. Men att terrordåden har påverkat den amerikanska självbilden är uppenbart. Den 11 september är en dag som USA vill dokumentera, minnas och vårda. Under en tvåårsperiod ska därför historiker vid Columbia University i New York intervjua och kartlägga hur den amerikanska allmänheten uppfattar terrordåden och hur de har inordnat dem i sina livshistorier. Och det är inte bara ögonvittnens skildringar som dokumenteras, utan forskarna samlar även in material från dem som bara såg händelserna på TV.

Dessutom vädjar det amerikanska historikerförbundet om att så många som möjligt ska skriva ner sina personliga upplevelser från den 11 september i ett nyinrättat digitalt arkiv på Internet. Materialet ska lagras till hjälp för framtidens historiker.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar