Annons

Mimtelefon skonar känsliga öron

Det offentliga mobilpratareländet på väg mot en lösning.

Författare: 

Publicerad:

2002-07-01
Alla har vi blivit ofrivilliga lyssnare till privata mobilsamtal om dagishämtning, kontorsskvaller eller gårdagskvällens eskapader. Även om vi gör allt för att se ut som om vi inte lyssnar, kan vi inte undgå att höra vad bänk- eller bordsgrannen säger i sin mobiltelefon.

Den japanska mobiltillverkaren NTT DoCoMo tänker nu sätta stopp för detta, skriver den brittiska tidskriften New Scientist. Företaget utvecklar en mobiltelefon där det räcker att mima det man vill säga. Sedan presenterar telefonen det "sagda" i form av tal eller text i andra änden. Systemet bygger på sensorer intill telefonens mikrofon som avläser svaga elektriska signaler från småmusklerna runt mimarens mun.

Företaget hävdar att prototypen klarar alla vokaler med tillfredsställande säkerhet. Återstår alltså konsonanterna, som blir svårare, t ex att skilja mellan b och p eller t och d. DoCoMo räknar med att så småningom även ta hjälp av de kameror som kommer att finnas på framtida mobiltelefoner.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar