Annons

Norrsken på Jupiter

Gloria av röntgenstrålar vid Jupiters poler.

De senaste bilderna från det rymdbaserade röntgenteleskopet Chandra visar kraftiga röntgenstrålar runt Jupiters bägge poler. De astronomer som är knutna till Chandraprojektet antar att röntgenstrålarna alstras av partiklar från solen som har fastnat i Jupiters magnetfält och som accelereras in mot de magnetiska polerna.

Förutom jorden och Jupiter har även de andra stora planeterna, Saturnus, Uranus och Neptunus, så kraftiga magnetfält att de kan bromsa upp solvinden vid polerna. Då bildas de ljusfenomen som på jorden kallas norrsken.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar