Annons

Bot för uttråkade papegojor

Datorlek piggar upp.

Annons
Papegojor är sociala varelser. I naturen lever de i flock i ständigt umgänge med varandra, men när de hålls som sällskapsdjur lämnas de ofta ensamma långa stunder. En papegoja utan stimulans blir nedstämd och olycklig, och kan bli skränig och börja plocka fjädrar.

Forskare från Massachusetts Institute of Technology i USA försöker nu utveckla datorprogram avsedda för papegojor som ska hjälpa mot leda. Projektet verkar gå bra. Papegojan Arthur har lärt sig att manövrera en joystick med näbben och kan med hjälp av den leka enkla lekar och spela musik.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Nu förstår jag varför "Jacki" som min goja hette plockade av sig sina vackra sjärtfjädrar, annars var han en, som ni vet, mycket smart och lärde sig att tala och t.o.m. visa hänsyn när jag var sjuk. Vilka fantastiska och smarta fåglar Grå Jaco är.