Annons

Lukta gott utan järn

Illaluktande bakterier i armhålan trivs sämre utan järn.

Svett luktar inte i sig, utan den karakteristiska doften uppstår när bakterier på huden äter svetten och sedan utsöndrar restprodukter. Nu har mikrobiologer vid Unilever Research & Development Laboratory i Storbritannien upptäckt att bakterierna behöver metallen järn för att växa och frodas.

I ett test provade 50 försökspersoner en kombination av två järnbindande ämnen som applicerades i ena armhålan. Då minskade mängden bakterier med 90 procent, och detta avspeglades också i mindre svettlukt. Resultaten presenterades nyligen vid ett möte i Salt Lake City arrangerat av The American Society for Microbiology.

Många av dagens deodoranter innehåller etanol som dödar bakterierna, men när alkoholen dunstar kommer bakterierna snabbt tillbaka igen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar