Annons

Lusen - en pinsam huvudsak

Spridningen av löss ökar, och det kan kännas skamligt att få huvudlöss. Men i dag är det sällan en fråga om dålig hygien.

Annons

Publicerad:

2002-09-01
De tre senaste åren har huvudlössen ökat stadigt. År 2001 såldes drygt 200 000 förpackningar med lusmedel, enligt apotekens försäljningsstatistik.

Och just skolstarten är en härlig tid för huvudlössen. En glad återseendekram från en skolkamrat kan ge lössen chans att hoppa från kalufs till kalufs och sprida sig. Dessa mänsklighetens trogna följeslagare, har visat sig svåra att utrota trots god hygien och läkemedel. Precis som så många andra livsformer som vi försöker bekämpa kemiskt, utvecklar huvudlössen motståndskraft.

Lössen livnär sig på blod som de suger från skalpen. En välnärd hona producerar omkring 50 ägg som hon klistrar fast nära roten på ett hårstrå. Efter ett par veckor i den goda värmen kläcks ägget och en liten nymf, en luslarv, klättrar ut. Liksom vuxna löss behöver den mänsklig värme för att överleva och klarar sig inte länge utanför kroppen. Därför har den god användning för sina vassa klor som gör att den kan klamra sig fast i håret.

Huvudlusen sprider i allmänhet inga sjukdomar, men betten efter blodsugningen kliar rejält.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

23

Kommentarer

Varför finns det inget medel mot resistenta huvudlöss.
Jag har lidit med dessa hudparasiter i ett år nu och provat ALLT,
inget hjälper. HJÄLP!!
Finns det verkligen inget dundermedel som får bort dessa ockupanter?
Desperat undrar?

Vad händer om du rakar av håret?

Det borde ju ta bort grunden för lössen?

Ända problemet är väll om några överlever i madrasser etc och kan åter komma, men enligt texten överst så ska ju inte lösen klara sig länge utan oss.

Jag tror inte att de överlever på olika kropps-hårings platser, så huvud vid huvudlös så borde väll det räcka med en "skalpering".

Lycka till

l-hs

Jag har rakat skallen tre gånger, men,
så fort håret börjat växa ut, har lössen
kommit tillbaka. Inte ens det hjälpte!
Eftersom lössen lever av blod,
så undrar jag om det finns nåt man
kan dricka, eller någon medicin i
tablettform, så att lössen inte gillar
blodet längre. Önskar innerligt att
någon ger mig mirakel-svaret på mitt
lidande. Tack för att du, L-HS hörde
av dig!

Hej igen jag googlade på "resistenta huvudlöss" och fick denna länk bland flera,

det kan vara så att du inte följt instruktionen tillräckligt noggrant på de preparat som du testat så att några överlevt och/ eller ny smitta.

http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER---2002/Huvudloss-Van...

Jag bara tog den första länken som såg informativ ut, det fanns flera.

Mvh
l-hs

kolla sängen o kudden

Lusen är en slags parasit och en medicin i tablettform som kallas stromoctol borde hjälpa dock mycket svårt att få utskrivet i sverige! Är en parasitdödande medicin, löss räknas som en parasit.

En gammal tråd, men fler precis som jag kanske hamnar här ändå när man är ute och söker. Jag har hört att lössen inte gillar lavendelolja. Har inte provat själv utan kör luskammen som heter Nit-Free. Den är suverän tar bort både lus och gnetter.

Hej l-hs!
Jag har varit in på den sidan.
När jag inte klarar av att få bort huvudlössen på egen hand,
borde det finnas hjälp att få. Min husläkare använde inte ens
luskam när hon skulle kolla, ej heller hudläkaren som jag var
till på remiss. Istället vill de behandla mig med Risperdalbehandling!!!
mot parasitfobi. Jag anmälde båda läkarna till HSAN, men båda nekar
till hur jag blivit behandlad. Verkligen illa behandlad har jag blivit.
Väntar fortfarande på remiss till ny hudläkare för en "third opinion",
men den har inte kommit, och den hudläkaren är kollega med den
jag varit hos. Detta är en mardröm. De tror att de ska få se fullvuxna
huvudlöss krypa på mitt huvud vid besök, men så är det ju inte, vad
de kommer att upptäcka är små vita lusägg, kanske röda och svarta
små, små löss. Jag vet inte vad jag ska göra?!!
Finns det någon hudläkare som läser detta, vore jag tacksam för
svar om vad sjukvården kan göra.

Det kan vara bra att ta med sig en liten bandare som minnes stöd, i fickan, så att man själv vet vad som är sagt.

Lycka till

Mvh

l-hs

Man kan skicka raketer till månen men inte bota resistenta huvudlöss,
som funnit i flera hundra år?? Vad är det för värld vi lever i?
De flesta som får huvudlöss är våra barn och ungdomar, och familjer
kastar ut tusentals kronor på verkningslösa lusmedel som säljs!!
Forskare och läkare: GÖR NÅGOT!
HITTA EN MEDICIN SOM TAR BORT
RESISTENTA HUVUDLÖSS!!!!!!!!!!!!!!!!

Nåt medel som går ut i blodet, som lössen spottar ut!
eftersom de lever av vårt blod, de utsugarna!! Vidrigt är det!!
Snälla forskare och läkare, jag ber er göra något åt detta fort!
Vi är många som lider i det tysta med vår skam.
MVH/Anonym

Shit!! Jag bara måste få kontakt med dig. Det här har hänt min lillasyrra. Hon ska till hudläkaren idag. Hon rakar och rakar men de försvinner inte. Jag var smittad innan. Jag har i perioder fått raka mitt huvud men har haft turen nog att bli av med dem. Men så fort jag kommer hem (bor på en annan ort för tillfället) så får jag tillbaka det trots att min lillasyrra inte ens är i huset. VI funderar på om det kan vara hunden. Men vet ej. Jag måste få reda på hur det har gått för dig och om det är borta hur gjorde du. VI BEHÖVER HJÄLP!! Jag vill inte raka huvudet en 3 gång!!
MVH/ H

Hej H!
Du ville ha kontakt med mig, för att se hur det går för mig. Jag kan berätta att jag varit hos hudläkare nr 2, (fyra läkarbesök totalt) för några veckor sen, återigen blev jag förnedrad och misstrodd!! Även denna läkare krafsade i torrt hår under förstoringsglas. Jag talade om för henne att det är lättare att upptäcka de små, små äggen, lössen om man använder sig av luskam, och helst mikroskop, men hon ville inte lyssna, för hon är kollega med den förra hudläkaren som påstår att jag har parasitfobi. De tror att de ska hitta fullvuxna huvudlöss krypande på huvudet? Inte när man haft dem drygt ett år, då håller man efter dem.De vill behandla med Risperdalbehandling mot parasitfobi!!! de vill även att jag ska börja med antidepressiv medicin, de är fan i mig inte riktigt kloka. Här söker jag för huvudlöss och blir behandlad som ett psykvrak.
Jag vet inte hur jag kan få hjälp med att få bort dem då inga lusmedel hjälper. Har dem fortfarande och lider, med inkompetenta läkare och hudläkare, sökt hjälp vid fyra tillfällen, och de vill behandla mig mot parasitfobi, när jag talar om att det kryper på huvudet. Just nu sitter jag med Tea tree olja blandat med hairconditioner i håret!!!
Att raka huvudet gav mig sån ångest och isolering från omvärlden, man är ju inte så tjusig med sjal på huvudet. VARFÖR tas vi inte på allvar?? Finns det någon vettig hudläkare som kan hjälpa? Tipsa om medicin som hjälper mot resistenta huvudlöss!!!
Mina nära och kära är så less på mig och mina löss att de inte vill umgås med mig, och de är livrädda att bli smittade, självklart.
Har du nåt tips till mig, så tar jag tacksamt emot det.
MVH/Misstrodd

Hej anonym med löss.

Du skriver att efter ett år så är du så bra på att hålla efter lössen så att dessa inte hinner bli stora.
Jag undrar varför låter du inte lössen växa så att läkaren trotts sin förmodade förutfattade mening , kan se dem och eller kammar ned några själv i en burk för att visa upp dem?

Ända abert vore ju om du nu lyckats ta bort alla genom lus-medel och kamande så att du inte har kvar dem just nu och inte har några att visa upp, men inte uppfattar de lus fria perioderna då du kanske får en ny smitta snabbt igen och tror att det är en sammanhängande period som läkarna missar.

Jag vet att läkarna och vårdpersonal är människor, och inte är datorer som inte gör fel, så pröva att ta fram ett bevis åtminstone annars så kommer ju du och vårdpersonalen må dåligt över ett möjligt redan kurerat problem eller ett problem som ofta återkommer men att du råkar vara själv kurerad just då du söker.

Bevisen har du ju i håret ( om du nu inte kurerat dig själv) och är bara att vänta ut och kamma ned i en burk.

Ta inte någon annans löss nu bara för att bevisa att du hade rätt innan om du inte hittar några nu, utan vänta och se om du får besvären igen och kamma ned bevisen då.

Lycka till

mvh
l-hs

FINNS DET NÅGON FORSKARE SOM KÄNNER NÅGON HUDKLINIK SOM ÄR SPECIALISTER PÅ RESISTENTA HUVUDLÖSS??????????????????????????
SNÄLLA!
SKRIV TILL OSS SOM INTE BLIR AV MED HUVUDLÖSSEN, SOM PROVAT ALLT.
IVERMEKTIN, IVOMEC, AVMASKNINGSMEDEL SKRIVS DET OM.
KAN JAG PROVA DET? SJÄLVKLART MÅSTE JAG FÖRSÖKA FÅ TAG PÅ DET PÅ EGEN HAND, FÖR MIN HUSLÄKARE OCH HUDLÄKARNA VILL BEHANDLA MIG FÖR HELT ANDRA ÅKOMMOR SOM JAG INTE ENS HAR, TYP PARASITFOBI OCH DEPRESSION?? DE ÄR INTE RIKTIGT KLOKA.
JAG VILL HA HJÄLP ATT FÅ BORT RESISTENTA HUVUDLÖSSS, SOM JAG PLÅGAS AV SEN DRYGT ETT ÅR TILLBAKA. BLIR INTE AV MED DEM, TROTS ATT JAG SANERAR, INTE UMGÅS MED ANDRA, ISOLERAR MIG!!!
ETT ROP PÅ HJÄLP!! ÄR JAG INNE PÅ EN FORSKNINGSSIDA, BORDE NÅGON LÄKARE LÄSA DETTA HOPPAS JAG!!
MVH/MISSTRODD

TILL LÄKARE & FORSKARE,
JAG STÄLLER UPP FRIVILLIGT OM NI VILL TESTA NÅT BOTEMEDEL MOT RESISTENTA HUVUDLÖSS. GÖR VAD SOM HELST FÖR ATT FÅ TILLBAKA MITT LIV!!! LEVER I EN MARDRÖM.
MVH/MISSTRODD

Ååå vad bra att du svarade så snabbt!! Alltså vad jag har hört så finns det ett extra medel hos hudläkaren min syrra är där nu men jag vet itne vad som har hänt för hon har inte hört av sig. Jag förstår dig precis. Hur jävla isolerad man blir. Jag hatar varenda minut. Tårarna rinner konstant då jag har insett att jag måste återigen gå igenom det jag precis blivit fri ifrån. Att man inte ens kan åka och hälsa på sina föräldrar. Det är som att det sitter i huset eller något. Och varken mina föräldrar eller min minsta syster blir smittade utan det är bara jag och mellansystern som blir detta. Sedan har jag hört att de som blir behandlade för skabb får medicin i blodet. Detta borde fungera på löss oxå kan man ju tycka.

Jag har planerat så himla mycket. Men just nu vet jag inte ens om jag vill plugga vidare. Jag blir färdig lärare till sommaren. Men vad fan gör man? Funderar till och med på om man skulle kunna ta till svartkonst??? Men är man desperat så är man!!

Jag säger detsamma jag ställer utan tvivel upp som försöksperson. Men har du läst om de i Danmark de dammsög upp alla lös när de skulle kolla om de var resistenta.

Att våra problem inte ska tas på allvar är sjukligt!!! Bor du i en liten stad eller i en storstad. Inte för att det ska spela någon roll egentligen men det tror jag att det gör.
MVH/ H

Svar till l-hs och H
Min son sa också åt mig att låta lössen växa sig stora. Antingen gör jag så och blir galen, pga krypandet/betten, eller så väntar jag in ett dundermedel och fortsätter luskamma varje dag. Du, lh, skrev att jag inte skulle ta löss från nån annan??? ja, det kryllar ju av folk som talar om att de har löss, du, jag känner ingen!!!
H, jag förstår dig, det är svårt att planera nåt överhuvudtaget, för koncentrationen är ju inte på topp, när den fokuseras till krypandet på skallen. De har uppfunnit en dammsugare-del för att ta bort löss, jag har provat med min egen dammsugare, men det hjälper bara för stunden. Det sägs också att hårtorken ska kunna hjälpa, det vill säga om man tål riktigt varmt!! AJ! Det gjorde ont och brände bra!! Mina huvudlöss,
sitter fast intill hårbotten på hårstråna. De som säger att man ska borsta ut dem på ett papper eller i en burk, kan inte veta vad de pratar om, för de sitter som fastlimmade, åtminstone på mitt huvud. Har ni kunnat kamma/borsta och sett lössen? Det borde finnas nån enkel lustest på Apoteket för att testa själv, för det värsta är att vara MISSTRODD!! Vi ska inte behöva vänta tills de blir fullvuxna (de är ju inte så stora) för att man ska bli trodd. Vad skulle det göra om jag fick en behandling, fastän de inte ser några, vad har vi att förlora? Vi dör ju inte av det i alla fall. Istället för att låta oss plågas, ska de tro på oss och ge en behandling! Det är väl farligare när vi försöker använda farliga medel för att bli av med dem på egen hand. Jag bor i en liten förort, med en Vårdcentral, som inte har så gott rykte, tyvärr. Jag är inne på mina andra husläkare och funderar på att byta igen. Kämpa på!
MVH/MISSTRODD

Hej anonym och misstrodd.

Ang att inte ta från någon annan så menade jag att man inte ska försöka producera falska bevis till en läkare som redan inte förstår, för då gör du bort dig själv om de skulle komma på det.

Ang krypande så kan det vara att du reagerar på sådant du känt innan men som tex är hår eller annat som känns ungefär som krypandet från lössen.

Själv är jag skraj för Sveriges farligast djur/kryp, Fästingen , jag har ett husdjur som ofta får dessa i pälsen trotts fästing medel, och då jag känt att de kravlat på kroppen då och då och hunnit ta dem innan de bitit sig fast, så har jag också många falsk-alarm då jag kollat efter vad det är som känts som krypande, kan varit brödsmulor,hår, knott och andra insekter, men givetvis så har jag tittat efter. Jag tom vaknade som tur var en natt utav att en stor fästing kröp på halsen:)

Så låt dem växa så att du får veta om de är helt säkert kvar och kan då vissa upp dem, eller sluta spendera pengar på lusmedel som H nämnde kan irritera och vara det som gör så att du tror att de är kvar.

Mvh

l-hs

Jag har kommit på en sak. Det kan faktiskt vara inbillning. Min lillasyrra var hos hudläkaren igår och han sa att det var vanligt att folk kom och trodde att de fortfarande hade kvar lössen. Det här är så psykiskt så man tror verkligen att det sitter kvar och att det kliar så mycket och kryper. Jag tror på honom verkligen. Jag kan nog erkänna att jag inbillade mig i två dagar att jag hade fått det igen. Men hur är det möjligt? Tror jag verkligen att det skulle kunna finnas kvar löss i huset när min lillasyrra inte hade varit där på 7 dagar? Och att lössen hade överlevt att vara utan blod i 7 dygn, överlevt 60 graders tvätt eller kunnat överleva på vår hund i flera månader utan att dö. Kan detta vara möjligt? Hur stor procentuell chans är det? TYp 0,01 % alltså näst intill omöjligt om inte ännu mindre. Det är ju faktiskt forskning som bevisar att lössen inte kan överleva mer än ett dygn utan blod och inte överlever mer än 50 graders värme och kan inte leva särskilt länge på hundar. Men trots detta inbillade jag mig. Det var exakt samma symtom börjar med att det vibrerar och känner sig äcklig i hårbotten och sedan lite kliande. Jag inbillade mej verkligen detta! Jag är helt övertyga om detta.

Som min mamma sa. Kan människor få anorexi och se att de är feta när de egentligen ser ut som spetor så kan man inbilla sig att man har löss. Du behöver inte vara psykiskt sjuk för att tro detta. Jag är helt övertygad om att jag inbillade mig. FÖr jag går redan i terapi och är väl psykiskt ostabil och får panikångest väldigt lätt. När man är så rädd för något så är det klart man tror på något som verkar omöjligt.

Men så kan man ju tänka sig men jag känner det ju så väl. Det här är inget jag hittar på. Nej men kan det inte vara så att du har fobi och är sjuk på det sättet. Förnekelse är väl bara det en symtom för allt som tillhör de psykiska sjukdomarna.

Mitt råd till dig är att sluta upp med alla behandlingar du gör. Bara de gör att du får en enorm klåda. Gå ut och njut av livet och om du har löss så får du reda på det förr eller senare. Och då kan du göra någonting åt det. Och sedan sök hjälp för det psykiska. FÖr jag tror verkligen man kan inbilla sig saker. Jag gjorde det. Varför skulle inte du kunna göra det.

Ville bara skriva det här för att hjälpa dig. Jag tänker inte låta vare sig, jag själv eller min lillasyster plågas av det här längre. Jag väljer att njuta av livet. Är det löss så får man reda på det senare. Och då väljer jag det senare så jag verkligen vet. Men jag är helt övertygad om att jag inte har det. Så nu går jag vidare.

MVH/ H

HEJ H.
läste lite ang det du skrev till anonym med löss. Och du nämnde panikångest. jag har precis skrivit ett inlägg om saker som man bör också kolla vid förmodad panikångest så om du vill läsa så lägger jag in den nedan.

MVH
l-hs

Panik ångest, kall svettning , astma och bra frukost
http://www.expressen.se/halsa/1.1949875/panikangest-behandlas-via-mejl

Testa låg dos astma medicin, fungerade mot min "panikångest". Andnings apparaten är så viktig så den stress/pinsamhet som kan komma med andningsproblem tex vid förkylning kan bli lite "psykiskt" om det händer med folk runt och kan tolkas då utav en själv som social/panik ångest. Sedan om man har rampfeber så är väl en lågdos beta blockare mm bra .

Äta bra på morgonen är viktigt också, kör lördagar och i början så fick jag ett darr och kallsvettnings anfall alltid vid ställe två på första rutten, jag kom på senare att då jag gått upp ca 04 00 och detta hände vid ca 10:00 10:30 varje gång och aldrig på vardagar att skillnaden var att jag åt frukost då restaurangen mittemot var öppen på vardagar men inte på helger och då hade jag i bästa fall i mig en liter filmjölk, vilket är skillnad mot vardagens frukost mackor.

så det finns lite naturliga saker man kan titta på också. hade jag jobbat på ett kontor och fått dessa "anfall" vid olika tider och inte så exakt som vid fysiskt jobb så hade jag nog inte fattat vad det var. kan vara något för skolorna att införa , för jag har ännu svårt att direkt äta frukost då jag vaknat och äter helst efter ett par tre timmar.

Skolorna kunde ju ha en frukost baguette för de som ville då många nog inte käkar ordentlig frukost direkt på morgonen

Hej H!
Vad skönt att du inte har dem kvar.
Jag luskammar med Nitfree-kam varje dag och ser lössen när jag spolar av kammen mellan varje kamning, så jag är säker på att jag har dem. Ser dem även i håret, är mörkhårig och då syns de beiga och de fastnar även i vanlig kam, och det är INTE vattendroppar. Använder även el-luskammen Robi Comb och man hör ett knastrande ljud när de levande små lössen dör av elstötarna. Det är inte inbillning för min del, tyvärr. Önskar att det vore så.
Tack för era mail, L-H och H,
MVH/MISSTRODD

Hejsan!

Unrar så hur det är med (Misstrodd)?? Är ju 1 år sedan blir det nästa månad...
Vet inte om sidan är kvar eller om det går att få tag i henne.

Hälsningar en som undrar...

Hejsan!

Undrar om det går att få tag i denna (Misstrood)?

Skulle vara jättebra... Har lite frågor till henne.

Hoppas på något svar här...

Hälsningar en som fortfarande undrar...