Annons

Politiskt ointresse en myt

De politiska partierna har tappat medlemmar. Men det betyder inte att människors politiska intresse har minskat.

Författare: 

Publicerad:

2002-09-01
Dagens politiska medvetenhet tar sig olika uttryck. I stället för att gå med i ett parti försöker många påverka sin vardag. Genom att konsumera politiskt, välja boendeform eller spara energi markerar många sina politiska åsikter.

Sociologen Adrienne Sörbom vid Stockholms universitet har i sin avhandling Vart tar politiken vägen? undersökt politiskt engagemang. Hon har djupintervjuat ett par dussin människor i olika åldrar:

- Det vi gör, i stort och i smått, får nästan alltid politiska konsekvenser, menar hon. Det finns en stor medvetenhet om detta i dag, och därför väljer många att försöka påverka genom sitt agerande i vardagen.

Många av de äldre som intervjuats, födda på 1920-talet, anser att de numera är mer delaktiga i politiken, men att de har förlorat sin tidigare tilltro till att politikerna har utvecklingen i sina händer.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar