Annons

Bokanmälan: Korsfarare på drift

Det är inte bara en välkänd svensk författare som intresserar sig för korstågstiden.

Annons

Publicerad:

2002-12-01

Också den spränglärde italienske semiotikprofessorn Umberto Eco, känd för sina tidigare historiska romaner, har gjort litteratur av korstågen.

Ecos korsfarare har nåtts av de rykten som spreds under 1100-talet om en mäktig kristen furste långt bort i öster. Av olika skäl bestämmer de sig för att lämna sitt korståg för att söka upp denne figur, Johannes Prästen av Indien, som fanns i den medeltida föreställningsvärlden. Om man som läsare färdas med Ecos huvudpersoner österut blir resan också - som vanligt - en odyssé i medeltida idéhistoria och politisk realia.

Baudolino har nu kommit i pocket och är fortfarande mycket läsvärd. Den är inte fullt i nivå med Ecos tidigare historiska romaner, utan mer av en burlesk lek med genren. Frustande, myllrande och skriven med en ironisk glimt i ögat.

Litteraturhänvisningar

Baudolino

Eco, Umberto
Brombergs

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.