Annons

Bokanmälan: Oöverträffade fotografier

Annons

Publicerad:

2002-12-01
Första gången jag träffade Lennart Nilsson var för ungefär 20 år sedan, när jag hade varit på Forskning & Framsteg i ett par år.

Allvarligt tittade han mig djupt i ögonen och sa: "Forskning & Framsteg är inte en bra tidning." Och så gjorde han en paus. Jag ska gärna erkänna att jag hann hicka till innan han log och lade till: "Den är excellent!"

Det är med stor glädje som F&F under årens lopp har publicerat många av Lennart Nilssons bilder och likaså en glädje att återgälda de vänliga orden. Hans livs bilder är nämligen en förnämlig bok, och trots F&Fs inriktning på vetenskap gläder jag mig åt att redaktören Jacob Forsell (också en flitig fotograf för F&F) har valt så många bilder från tiden innan Lennart Nilsson började ägna sig åt livets minsta detaljer. Hans tidiga fotoreportage - som bygger på till lika delar nydanande observans och titanisk envetenhet - är inte bra, de är helt enkelt oöverträffade.

Litteraturhänvisningar

Lennart Nilsson - hans livs bilder

Forsell, Jacob (red)
Albert Bonniers förlag

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.