Annons

Bokanmälan: En annorlunda detektiv

Författare: 

Publicerad:

2002-12-01
Berättarjaget Lionel Essrog lever i Brooklyn i New York och är en av fyra föräldralösa pojkar som jobbar under en smågangster.

Sin bana som amatördetektiv inleder han när chefen blir mördad under mystiska omständigheter. Ramhistorien lånar drag av klassisk detektivroman, men den stora behållningen är att få inblick i vad det innebär att leva med Tourettes syndrom.

Denna sjukdom yttrar sig i form av ofrivilliga utbrott - både fysiska och språkliga. Författaren har gjort noggranna efterforskningar, och hans skildring har fått godkänt av amerikanska Tourettepatienter. De verbala krumsprången är bitvis mycket underhållande, men inte skrivna på ett förlöjligande vis, utan personskildringen är varm och full av respekt.

Moderlös i Brooklyn är en annorlunda detektivroman. Det är visserligen spännande att läsa sig till vem som "gjorde det", men framför allt är det huvudpersonens levnadsöde som fascinerar.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar