Annons

Hjärnbruksfacit

Lösningarna till hjärnbruket.

Publicerad:

2003-01-01

Hjälp Susanne mot myrorna

Hela vandringen kan klaras på optimalt 24 dagar.Den första resan sträcker sig endast en dagsetapp. Susanne lämnar där (i förråd A) fyra matransoner och återvänder till basen (två dagar totalt).

Nästa resa sträcker sig till förråd B som ligger två dagsetapper från basen. Susanne kommer då att passera A två gånger och tar varje gång en matranson. Detta ger henne möjlighet att lämna fyra matransoner i B (fyra dagars resa).

På tredje resan når Susanne fyra dagsetapper in i öknen. På vägen ut rör hon inte ransonerna i A men plockar upp två av fyra ransoner i B. Hon bär då sex ransoner vidare. Hon lämnar två mot slutet av den tredje dagen (C) och en mot slutet av den fjärde dagen (D). Nu har Susanne en matranson kvar och då går hon tillbaka till basen. För att inte svälta ihjäl plockar hon upp en matranson i var och en av förråden C, B och A (denna resa tog åtta dagar). Inför den sista resan har Susanne en matranson i varje förråd. Hon kan nu använda dessa ransoner och framme vid D har han sex dagsransoner kvar. Från D är det bara en sexdagars vandring till andra sidan av öknen. Totalt tar hela vandringen 2 + 4 + 8 + 10 = 24 dagar.

Vilket land

A: Tyskland (Mercedes). B: Frankrike (Peugeot). C: Sverige (Saab). D: Japan (Nissan).

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar