Annons

Värktablett blir ormgift

Mikronesisk landsplåga minskas med känt piller.

Den milt giftiga bruna trädormen är en stor huvudvärk på Guam, en amerikansk ö i Mikronesien. Den kom till ön på 1940-talet, och i genomsnitt finns nu 7 500 ormar per kvadratkilometer. Det motsvarar 3-4 på en hustomt av normal storlek. Ormarna kan bli 2 meter långa och äter bl a hundvalpar, kaniner och utrotningshotade fåglar. De klättrar dessutom gärna upp i kraftledningar där de orsakar kortslutning och strömavbrott.

Ormen har inga naturliga fiender på Guam, och man tänker därför försöka förgifta den. Smärtmedlet paracetamol har visat sig fungera bra. I ett nyligt test erbjöds 15 ormar döda möss betade med 80-milligrams paracetamoltabletter. Samtliga ormar dog inom tre dagar - även de som ogillat smaken och spytt upp mössen.

Amerikanska naturvårdsverket EPA har givit tillstånd att pröva ett förgiftningsprojekt på ön, skriver tidskriften Science News. Tidigare studier visar att andra djur, t ex krabbor och katter, som också kan få i sig betade möss, inte dör av värkmedlet.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

3

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

latinnamn (boiga irregularis) bör alltid anges i denna typ av artiklar. "brown tree snake" passar in på hundratals arter av ormar och säger ingenting.

I en kort notis av detta slag tycker vi på F&F:s redaktion att huvudinnehållet i allmänhet går fram bra till läsarna utan det latinska namnet. Det är ju med all sannolikhet så att det latinska namnet på denna orm är okänt för 99,99 procent av våra läsare och därför inte bidrar till förståelse av nyhetstextens egentliga och mycket spännande innehåll. Namnet kan tvärtom försvåra läsningen - okända och konstiga ord förstärker vetenskapens image som komplicerad och förbehållen ett fåtal. Vi vill inte ge läsarna intrycket att vi på redaktionen förväntar oss av dem att det latinska namnet ska öka deras förståelse av texten.För det fåtal personer som ändå är intresserade av att veta det latinska namnet går det lätt att gå till någon av de anvisade länkarna och få fram detta namn på några sekunder.I litet längre artiklar som mer utförligt behandlar en eller flera arter anger vi däremot ofta latinska namn. Det förekommer också att de anges i kortare texter.

Är inte korrekt namn "brun trädsnok"?
Så står det i Statens jordbruksverks författningssamling.

Lägg till kommentar