Annons

Vrakfynd utmanar Cook

Ett nyligen hittat skeppsvrak kan betyda att britten James Cook inte var den förste europén som nådde Australiens östkust.

Författare: 

Publicerad:

2003-01-01

Australiska arkeologer har hittat ett vrak av ett 30 meter långt skepp vid Fraser Island utanför Australiens östkust. Skeppet är av europeiskt men inte brittiskt ursprung, och de fyra kanonerna ombord kan dateras till mitten av 1600-talet. Detta tyder på att européer seglade i dessa farvatten långt innan Cook fann vägen hit på 1770-talet.

Forskarna spekulerar över att det är spillrorna av ett portugisiskt skepp man hittat, men det är svårt att fastställa. De kartor och navigationshandlingar som eventuellt skulle kunna visa att portugiserna seglade i dessa områden förstördes vid jordbävningen i Lissabon 1755.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar