Annons

Friskare kor med ginseng

I Kina har ginseng använts i årtusenden mot olika åkommor hos både människor och djur.

Inflammation i juvret är en vanlig åkomma bland kor. Kon lider, och mjölken måste kasseras så länge hon blir behandlad med antibiotika.

I en doktorsavhandling vid Sveriges Lantbruksuniversitet presenterar veterinären Songhua Hu resultat som visar att ginsengrot är verksamt mot juverinflammation. Ginseng stärker vissa vita blodcellers förmåga att förstöra de bakterier som orsakar inflammationen. Vita blodkroppar med andra funktioner i immunförsvaret delar sig snabbare i närvaro av ginseng och kan därmed möta en bakterieattack mer effektivt.

- Vi har testat preparat av ginsengrot både i laboratoriet och på levande kor, men det är fortfarande långt kvar till praktisk användning, berättar forskaren Karin Persson Waller vid Statens veterinärmedicinska anstalt i Uppsala.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar