Annons

Stroketest på en minut

Kan du le, sträcka upp båda armarna och repetera en mening?

Annons

Publicerad:

2003-04-01

Med hjälp av några enkla frågor kunde försökspersoner utan vårdutbildning snabbt konstatera huruvida en person hade stroke eller ej. Det rapporterade amerikanska forskare när The American Stroke Association hade möte i februari.

Snabb behandling är viktig vid stroke eftersom nervcellerna runt det akuta skadestället dör av syrebrist. Ju fortare personen kommer till sjukhus, desto mindre är risken för bestående men.

I studien fick 100 personer undersöka en strokepatient och en frisk person med hjälp av instruktioner per telefon. De allra flesta försökspersoner kunde hos strokepatienten upptäcka svaghet i ena armen när båda sträcktes upp, sluddrigt tal och snedhet i ansiktet när patienten log.

Tanken med studien är att förbipasserande på detta vis ska kunna hjälpa larmcentralen som har att avgöra om det behövs ambulansutryckning.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.