Annons

Bröd som skonar kroppen

Syrat bröd håller blodsockret nere.

Annons

Bröd, pasta, frukostflingor och potatis är våra viktigaste kolhydratkällor.För att minska risken att drabbas av åldersdiabetes och hjärt-kärlsjukdomargäller det att inte äta för mycket av den typen av kolhydratrika livsmedelvilka ger snabba och höga ökningar av blodsockerhalten.

I en doktorsavhandling vid Lunds tekniska högskola visar Elin Östman attbröd kan ha olika påverkan på kroppen beroende på hur det är bakat. När manäter bröd som innehåller mjölksyra stiger blodsockerhalten inte lika mycket.Och effekten håller i sig. Har man börjat dagen med syrat bröd till frukost,stiger inte blodsockerhalten lika mycket efter lunch även om man äterpotatis som annars ger höga blodsockervärden. Mjölkprodukter som innehållermjölksyra, t ex filmjölk, har inte samma verkan.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.