Annons

Bröd som skonar kroppen

Syrat bröd håller blodsockret nere.

Bröd, pasta, frukostflingor och potatis är våra viktigaste kolhydratkällor.För att minska risken att drabbas av åldersdiabetes och hjärt-kärlsjukdomargäller det att inte äta för mycket av den typen av kolhydratrika livsmedelvilka ger snabba och höga ökningar av blodsockerhalten.

I en doktorsavhandling vid Lunds tekniska högskola visar Elin Östman attbröd kan ha olika påverkan på kroppen beroende på hur det är bakat. När manäter bröd som innehåller mjölksyra stiger blodsockerhalten inte lika mycket.Och effekten håller i sig. Har man börjat dagen med syrat bröd till frukost,stiger inte blodsockerhalten lika mycket efter lunch även om man äterpotatis som annars ger höga blodsockervärden. Mjölkprodukter som innehållermjölksyra, t ex filmjölk, har inte samma verkan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar