Annons

Inte bara kinkighet

Genetiska skillnader i hur vi uppfattar smak styr vad vi äter. Det kan i förlängningen påverka hälsan.

Publicerad:

2003-06-01

För att testa skillnader i smakkänslighet brukar forskare använda ett ämne som smakar extremt beskt för 25 procent av befolkningen. Hälften av befolkningen får en mer måttfull smakupplevelse av samma ämne, medan 25 procent knappast känner någon smak alls.

- Att känna beska smaker har evolutionärt kopplats till förmågan att upptäcka gift i mat. Nu har vi funnit flera hälsoeffekter, säger psykologen Linda Bartoshuk vid Yale University i USA.

Linda Bartoshuk har särskilt studerat den grupp som hon kallar supersmakare. Hon säger att de lever i "en smakvärld i neon". De känner smaker ungefär tre gånger så starkt som den som inte alls känner den beska smaken. Det beror på att supersmakarna har fler smaklökar än mindre smakkänsliga personer. Eftersom smaklökarna också är känsliga för beröring och smärta är supersmakarna känsliga för t ex chilipeppar. Kvinnor är supersmakare i högre utsträckning än män.

- Supersmakarna äter ogärna grönsaker eftersom dessa kan smaka beskt, och detta kan i sin tur leda till att de får tjocktarmscancer.

- Men de är känsligare för alla smaker, också för smaken av fett och socker. Eftersom de inte gillar fett och socker är de generellt sett smalare. Och på så vis undviker supersmakarna hjärt-kärlsjukdomar, säger Linda Bartoshuk.

Tillsammans med kolleger har hon också funnit ett samband mellan vikt och öroninfektioner som tycks vara kopplat till smakkänslighet. När infektionen förstör nerverna som kopplar smaklökarna till hjärnan blir upplevelsen av fett mer intensiv. Män uppskattar den sensationen, äter mer fet mat och går upp i vikt. Kvinnor däremot reagerar negativt på upplevelsen och äter mindre fet mat. Varför det är så vet man inte.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar