Annons

Rymdens kallaste plats

Bumerangnebulosan är bara en grad över absoluta nollpunkten.

Annons

Med en temperatur på -272 grader Celsius är Bumerangnebulosan i Kentaurens stjärnbild det kallaste objekt som forskarna hittills funnit i universum.

Nebulosan är, litet vanvördigt uttryckt, ett stjärnlik. Innan stjärnor av solens typ slocknar för gott kastar de i en sista, storslagen dödsryckning av sig det yttersta gasskiktet. Men när gasen expanderar kyls den av - det är samma princip som utnyttjas i kylskåp. Av någon hittills okänd anledning expanderar gasen i

Bumerangnebulosan ovanligt snabbt. Därav den extremt låga temperaturen, ett par grader lägre än bakgrundsstrålningen från Big Bang.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1