Annons

Bokanmälan: Bildande om bildningsspråket

Annons

Publicerad:

2003-07-01

Tore Janson sammanfattar syftet med sin senaste bok i dess första mening: "Den här boken är till för alla dem som vill veta mer om latin."

Bättre än så kan verket knappast beskrivas.

Formuleringen "mer om" ska då inte läsas som att detta är en fortsättningskurs, här krävs ingen förkunskap. Ändå kan säkert den som är relativt välbekant med latinet hitta åtskilligt intressant. Och för oss som mest mött språket genom bevingade uttryck och svenskans många lån är detta en fantastisk källa till bildning. Ord och klassiska namn sätts i sitt sammanhang och blir begripliga. Latin är lättläst, intressant och faktaspäckad.

Ordet "vill" i inledningsmeningen är centralt. Detta är en lärobok. För att läsa den måste du vilja veta mer om latin. Särskilt i början är undervisningsgraden hög och därmed motivationen hos läsaren viktig. Men boken är kronologiskt uppbyggd, och snart hamnar man därför i romarrikets många förvecklingar. Därefter har Tore Janson läsaren fast.

Litteraturhänvisningar

Latin

Janson, Tore
Wahlström & Widstrand

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.