Annons

Bokanmälan: Vad ska vi göra med våra feta barn?

Annons

Publicerad:

2003-07-01

Allt fler barn blir allt tjockare.

Ett stillasittande liv och en ständig tillgång till mat gör att de som har lätt att gå upp i vikt gör det redan tidigt i livet. Och tyvärr bäddar övervikt för sjukdomar, även hos barn.

I denna bok ger barnläkaren Annika Janson och barnsjuksköterskan Pernilla Danielsson handfasta råd och tips till föräldrar och andra vuxna som träffar barn som börjar hamna i riskzonen. De arbetar båda vid Rikscentrum för överviktiga barn vid Huddinge universitetssjukhus och förmedlar välskrivet och uppmuntrande sina erfarenheter från arbetet med barn som vill gå ner i vikt.

De förstår hur det ser ut i många familjer med tidspress, lockande gameboy-spel och fredagsmys som lätt varar hela helgen. I stället för pekpinnar ger de i avsnittet "Råd för alla" praktiska förslag på hur kalorifällor kan undvikas.

Och i bokens slutord skriver de: "Vi drivs inte av någon ambition att alla ska vara likadana eller se ut som skönhetsindustrin föreskriver. Men fetma hos barn är en sjukdom som kan göra att deras livskvalitet minskar. Det är därför vi ska hjälpas åt i arbetet med att hejda barns och ungdomars exploderande viktökning."

Litteraturhänvisningar

Överviktiga barn

Janson, Annika & Danielsson, Pernilla
Forum

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Glöm inte bort oss i södra Sverige och framförallt den enda permanenta barnöverviktsenheten, den Flenburgska behandlingsmetoden på UMAS i Malmö.De har också gjort en liten skrift/bok med råd och stöd till barn/föräldrar.Överviktigas RiksförbudTillförordnad ordförandeStefan Wallerek