Annons

När är musslorna matigast?

Med ett enkelt test skulle man kunna avgöra när musslor är klara attskördas.

Som godast är musslorna strax före leken. Då innehåller de som mest av äggoch spermier, vilket gör dem matiga. Det är dock inte alltid lätt att vetanär leken inträffar. I svenska vatten startar den vanligtvis i maj ellerjuni, men ibland kommer den inte i gång förrän till hösten. Välgödda musslorkan leka både vår och höst.

Lillemor Svärdh vid Tjärnö marinbiologiska laboratorium har nu funnit attglykogenhalten i musslorna kan användas för att pricka in bästa möjligaskördeperiod. Musslorna lagrar energi i form av glykogen, och strax innan deleker är glykogenhalten som lägst, eftersom energin har gått åt för attbygga upp könscellerna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar