Annons

Nya rön kan förklara parkinson

Rubbad återväxt kan ligga bakom att de dopamintillverkande nervcellerna i hjärnan inte räcker till.

Ungefär 20 000 svenskar lider av Parkinsons sjukdom. Sjukdomen beror på att det bildas för litet av signalämnet dopamin i hjärnan. Som de första i världen visar nu Ann Marie Janson och hennes kolleger vid Karolinska institutet, Solna, att det bildas nya nervceller i substantia nigra, den del i mellanhjärnan som är viktig för dopamintillverkning.

Forskningen har utförts på vuxna möss, där forskarna sprutade in ett fluorescerande ämne i hjärnan på djuren. Även hos äldre individer bildas nya nervceller. Återväxten är mycket långsam, men takten är tillräcklig för att byta ut alla celler i substantia nigra under musens livstid.

Forskarna skriver att Parkinsons sjukdom kanske snarare beror på att återväxten av dopamintillverkande celler har skadats än på en ökad celldöd, som man tidigare tänkt sig. De nya resultaten rapporteras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar