Annons

Svenskarna dricker allt mer

Alkoholdrickandet i Sverige har nått nivåer som snart närmar sig 1800-talets supande.

Författare: 

Publicerad:

2003-09-01

Alkoholkonsumtionen i Sverige har ökat med 24 procent sedan mitten av 1990-talet. Den största ökningen har skett de senaste två åren. Vi dricker nu i genomsnitt 9,9 liter ren alkohol per invånare (15 år och äldre) och år.

- Sannolikt är det den högsta nivån på över hundraår, säger Håkan Leifman, alkoholforskare vid Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning, Stockholms universitet. Ändå dricker vi mindre än i andra EU-länder.

En orsak till ökningen är att vi dricker oftare, och det gäller alla grupper i samhället.

- Det handlar till stor del om ökad tillgänglighet, attityder och en liberal alkoholpolitik, säger Håkan Leifman, som är oroad över de höga siffrorna. Även lådviner, alkoläsk och cider bidrar. På sikt kommer detta att bli dyrt för samhället. Ökade skador och fler rattfyllor är bara början.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar