Annons

Titta på Mars

Mars är närmare än någonsin.

Författare: 

Publicerad:

2003-09-01

Onsdagen den 27 augusti mitt på dagen är planeten Mars närmare jorden än den någonsin har varit sedan vår tideräknings början. Detta utnyttjar både de europeiska, amerikanska och japanska rymdstyrelserna som alla har rymdsonder på väg mot Mars.

Vi som stannar kvar på jorden kan i stället se Mars gnistra starkt som en orange stjärna på natthimlen. Mars stiger upp i ostsydost till sydost när skymningen går över i mörker. Mitt i natten står Mars en bit ovan horisonten i söder och går slutligen ner i sydväst till västsydväst när det blir gryning. Trots att Mars står i söder på himlen kan man se planeten även i nordligaste Norrland. Med ett enkelt teleskop går det att urskilja detaljer på den röda planetens yta.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar