Annons

Hur fungerar väderpinnen?

Fuktigheten spelar roll för träets rörelser, svarar meteorologen Lennart Robertson.

Författare: 

Publicerad:

2003-10-01

Fråga:

Jag har en väderpinne som är tillverkad av en ung, avbarkad del av en grantopp som sitter monterad med "rotänden" uppåt på en vägg. När det är regn slokar pinnen, medan den riktas uppåt vid solsken. Jag har ingenjörsutbildning och tycker mig vara kunnig i de mekaniska rörelser som uppkommer i anslutning till krafter som värmepåverkan eller fuktighet, medan väderpinnens rörelser synes bli de motsatta. Vad påverkar väderpinnen, och vad är det egentligen den visar?

Svar:

Jag antar att du som jag utgår från att vedtillväxten runt pinnen är ojämnt fördelad. Vid fukt eller värme utvidgas den ojämnt och man får en bimetallseffekt. Därför borde den, som du skriver, krokna vid varmt och fuktigt väder i stället för tvärtom.

Den enda rimliga förklaringen som jag kan se är att pinnen kroknar när den torkas. Vid högre fuktighet närmar den sig sin ursprungliga form. Värmen betyder nog inte så mycket.

Annars skulle man tro att en tallpinne vore bättre. Tallvirke håller sina celler öppna vid torkning, medan gran sluter sina celler. Det kan man smärtsamt få erfara om man lägger ett furugolv för tätt i sommarstugan och återvänder när vinterfukten gjort sitt. Grangolv rör sig inte så mycket, vilket byggare haft klart för sig i århundraden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

1

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Kommentarer

grangrenars undersida 'arbetar' mycket under fuktväxlingar och är mig veterligen det enda träslaget som gör det i längdriktningen. de flesta andra träslag och översidan på grenen ändrar sig bara några promille medans undersidan på grangrenen kan ändra sin längd med flera procent beroende på fuktighet. därför använder man också delade grangrenar till att samla tunnor och laga kärl med då de drar ihop stavarna i kärlen (som har radiella snitt för att krympa så lite som möjligt vid fuktväxling) när de torkar. det har man också vetat i århundraden.....

Lägg till kommentar