Annons

Bokanmälan: Mot det egna folket

Författare: 

Publicerad:

2003-12-01

En översiktlig bok av en svensk forskare - historieprofessorn Klas-Göran Karlsson - om Sovjetregimens krig mot den egna befolkningen är ett välkommet bidrag till historieskrivningen om 1900-talet. Klarsynt och utan moraliserande eller ideologiska övertoner, något som annars är vanligt i historieskrivningen om Sovjetunionen, redogörs för mekanismerna för såväl 1910- och 20-talens leninistiska som 1930-talets stalinistiska terror.

Ämnet är ännu säkert tämligen okänt för många, trots likheterna med vad som hände i nazi-Tyskland. Gemensamt för båda dessa regimer är att de ägnade sig åt vad forskarna nu kallar "kategorimord". En viss grupp människor definieras, ofta med ett vetenskapligt och objektivt språkbruk, som avvikande och som potentiella hot eller fiender. Sedan är det fritt fram att utrota dem, som ett led i en oundviklig historisk utveckling.

Terror och tystnad är en angelägen bok. Om man ska vara kritisk är det mot den ibland litet snåriga framställningen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar