Annons

Gifta av kärlek redan under medeltiden?

Ömsesidigt samtycke till giftermål var vanligt redan under medeltiden, visaren ny studie.

Författare: 

Publicerad:

2003-12-01

Bilden av medeltida äktenskap som kärlekslösa resonemangsäktenskap håller påatt ändras. Under 1100-talet utvecklades nämligen en konsensusdoktrin inomden katolska kyrkan. Den innebar att varken familj eller kyrkligaauktoriteter fick bestämma över två personers giftermål.

CharlotteChristensen-Nugues är idé- och lärdomshistoriker vid Lunds universitet ochhar studerat äktenskapstvister i rättegångsregister från Normandie iFrankrike under 1300-talet. Hon visar att det ömsesidiga samtycket har varitviktigt, både för de mannen och kvinnan, och som grund för domslut i målen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar