Annons

Se Merkurius i skymningen

Planeten som Kopernikus aldrig observerade.

Tidigt på kvällen den 14 och 15 december kan man se Merkurius titta uppovanför horisonten. Planeten kan vara svår att se med blotta ögat, men meden vanlig fältkikare lyser den i sydväst, intill Skyttens stjärnbild.

Merkurius står som högst bara fem fullmånars höjd över horisonten så det kanvara bra att börja studera området på himlen några kvällar i förväg för attkänna igen Merkurius ankomst. Därefter försvinner planeten bakom solen föratt komma fram igen den 9 januari.

Astronomen Nicolaus Kopernikus, som gjorde regelbundna astronomiskaobservationer från en kulle i polska Frombork, beklagade sig över att hanaldrig hittade Merkurius på natthimlen. Men så verkade han också på1500-talet, när kikaren inte ens var uppfunnen.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar