Annons

Gör som Göran Persson - ta siesta!

Tio minuter ger bäst resultat enligt australiska forskare.

Annons

Publicerad:

2004-01-01

Många är de som stjäl sig till en tupplur efter lunchen på jobbet. Ofta i smyg, ingen ska helst se att man lägger huvudet på skrivbordet. Men nyligen berättade statsminister Göran Persson att han alltid försöker sova en stund - på ett sammanträdesbord om ingen bättre sovplats bjuds. Och siestan håller på att göra sitt återtåg världen över. Företag i USA och Japan påbjuder eftermiddagsvila för att öka produktiviteten. Den tyska staden Vechta lockar rent av med 20 minuters siesta i sina platsannonser.

Att sova två gånger om dygnet är enligt många forskare en del av vår dygnsrytm. Ungefär samtidigt som vi blir sömniga på kvällen börjar kroppstemperaturen falla, och strax efter lunchtid stagnerar på liknande vis förmiddagens snabba höjning av kroppstemperaturen.

Värdet av en tupplur är oomtvistat. Men hur lång ska den vara? Enligt studier vid National Space Biomedical Research Institute i USA är den optimala siestan två timmar, om den nattliga sömnen är minst fyra timmar lång. Knappast förenligt med ett vanligt västerländskt liv.

- Om man utgår från de rådande teorierna om sömn borde en så lång slummer som möjligt ge bäst återhämtning, säger psykologen Amber Brooks vid sömnforskningslaboratoriet på Flinders University, Adelaide, Australien. Tillsammans med kollegan Leon Lacks har hon studerat värdet av olika längd på sovstunder.

- Men våra resultat ifrågasätter detta. Mycket korta så kallade "power naps" på 30 och 90 sekunder och på fem minuter gav inga mätbara resultat. När försökspersonerna fick sova mellan 20 och 30 minuter tenderade de att vakna vimmelkantig, vilket är ett känt fenomen. Tio minuters tupplur gav däremot omedelbara resultat för både vakenhet och prestationer, och effekten höll i sig i två och en halv timme.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

1

Kommentarer

Är en naturlig del av vardagen i många länder om jag inte missuppfattat helt. Här i Norden borde den möjligheten också finnas och vara självklar. Vi behöver inte agera enligt bror duktig utan även vi är människor som behöver korta stunder av vila under en arbetsdag för att inte göra onödiga misstag på grund av trötthet och okoncentration. För min del är jag helt överens om att cirka 10 minuter räcker. Och möjlighet till detta bör om det nu inte finns vara en självklarhet på alla arbetsplatser. Kanske möjligheten att ligga ner inte finns på så många platser men det behövs inte att sitta och nicka till i lugn och ro är fullt tilräckligt. Och egentligen inte något att diskutera så vidare man inte också ska börja diskutera andra självklarheter som ifall en anställd ska ha rätt till att gå på toaletten på arbetstid.