Annons

Bättre medicinutveckling

Med hjälp av nya datormodeller går det att bättre förutsäga om nya läkemedel kommer att kunna tas upp i tarmen.

Läkemedelsföretag tar varje år fram hundratusentals nya läkemedelskandidater. Men huvuddelen av de molekyler som ger bäst aktivitet är också feta. Då tas de inte upp i blodet från tarmen, och i en framtida medicin går de därför inte att ge som tabletter eller kapslar.

Nu har Christel Bergström vid Institutionen för farmaci, Uppsala universitet, som en del i sitt avhandlingsarbete konstruerat bättre teoretiska modeller för att testa olika molekylers egenskaper redan på idéstadiet.

De nya datorbaserade modellerna rangordnar molekyler både utifrån hur bra de löser sig i tarmsaften och hur lätt de kan passera genom tarmväggens celler. Finessen är att det då går att sålla fram dem som verkar fungera bäst och sedan tillverka och testa bara dessa. När Christel Bergström testade lösligheten och genomsläppligheten för 40 nu använda läkemedel "gissade" modellerna rätt i nästan nio fall av tio.

- Det är den fysiska testningen som tar tid och kostar pengar, så förhoppningen är att de nya modellerna kan göra utvecklingsarbetet både snabbare och billigare, säger Christel Bergström.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar