Annons

En ny, mystisk meson

Upphittat: Subatomär partikel som inte passar in.

Författare: 

Publicerad:

2004-03-01

Den väger fyra gånger så mycket som en proton men har en livslängd på bara en tusendels attosekund (10-21 sekunder) och visade sig första gången i partikelacceleratorn KEK Laboratory i Japan. Nyligen kunde Fermilab i USA bekräfta fyndet, och den nya partikeln döptes till "den mystiska mesonen".

Mesoner är partiklar som består av en kvark och en antikvark och finns i en uppsjö olika varianter. Problemet är att denna inte passar in i teorierna för hur partiklar ska se ut. Den mystiska mesonen tycks nämligen bestå av fyra kvarkar. Fysikerna spekulerar över huruvida det skulle kunna vara den första upptäckten av en "mesonmolekyl", en partikel som består av två tämligen löst bundna mesoner. Det finns sedan länge teoretiska förutsägelser om att sådana bundna tillstånd bör existera.

Fyndet publiceras i tidskriften Physical Review Letters.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar