Annons

Klimatforskare studerar gamla loggböcker

Vad var det för väder ute till havs när James Cook gjorde sina märkliga seglatser på 1700-talet?

Författare: 

Publicerad:

2004-03-01

Nu har forskare vid University of Sunderland i Storbritannien gått igenom Cooks och andra sjöfarares loggböcker för att samla material om klimatet i det förgångna. Forskarna har studerat marina arkiv i såväl Storbritannien som Nederländerna, Frankrike och Spanien.

Hela 75 procent av jordens yta är täckt av oceaner. Men det finns inte mycket information om hur klimatet har varierat i dessa stora områden, utom just i gamla loggböcker. Ju bättre information som forskarna har om klimatet förr i tiden, desto säkrare blir deras förutsägelser om vad som händer med klimatet i framtiden.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar