Annons

Halvtimme om dagen räcker

Många goda föresatser om att börja motionera går om intet när den otränade går ut för hårt och ledsnar.

Annons

Publicerad:

2004-04-01

Nu visar amerikanska forskare att en daglig halvtimmespromenad, motsvarande en sträcka på knappt tre kilometer, gjorde att stillasittande och överviktiga män och kvinnor höll vikten. De som rörde sig litet mer gick ner i vikt.

I studien ingick 120 överviktiga och stillasittande män och kvinnor mellan 40 och 65 år. De delades in i fyra grupper där två joggade (antingen 7,5 eller 12 kilometer per vecka) och en grupp promenerade en halvtimme per dag. Kontrollgruppen motionerade inte alls.

Studien pågick i åtta månader, och forskarna kunde påvisa en tydlig koppling mellan mängden fysisk aktivitet och hur mycket deltagarna gick ner i vikt. De som joggade gick ner mest, medan kontrollgruppen faktiskt gick upp i vikt under studiens gång. Resultaten presenteras i The Archives of Internal Medicine.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.

2

Kommentarer

Hej!Jag håller på med en D-uppsats och har hittat två stycken intressanta artiklar. Nu undrar jag varför inte ni litteraturhänvisar så man kan hitta dessa artiklar i en vetenskplig artikel. De är ingen ide att läsa dem hos er när man sen inte kan hitta dem i orginal text med författare. MVH Sanne

Inte oväntat att studien kom fram till dessa resultat :P

Referens till studien hade jag gärna sett..

http://enhalvtimmeomdagen.se