

Lax bedöms olika
I en stor amerikansk undersökning som publiceras i tidskriften Science jämförs halterna av 14 olika organiska miljögifter i fisk från odlingar i Europa och Nord- och Sydamerika.
Publicerad:
Forskarna har undersökt innehållet av gifter som anses öka risken för levercancer och andra cancerformer, främst dioxiner, PCB, dieldrin och toxafen.
Enligt den amerikanska miljömyndigheten EPA är gifthalterna så höga i odlad lax att man bör begränsa konsumtionen. Odlad lax från Skottland och Färöarna bör inte ätas oftare än en gång var fjärde månad. Men experterna är inte eniga.
- Den amerikanska riskbedömningen är i våra ögon alltför sträng. Världshälsoorganisationen och EU ser inga problem med den odlade laxen, säger Per Ola Darnerud, toxikolog vid Livsmedelsverket.
- Däremot anser vi, utgående från dioxinhalterna, att kvinnor i barnafödande ålder inte bör äta vildfångad lax från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern oftare än en gång i månaden. Samma råd gäller även annan vildfångad fet Östersjöfisk, exempelvis strömming.
Du har just läst en text ur nummer 3/2004 av tidskriften Forskning & Framsteg. Vill du läsa mer? Prenumerera här!
Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.
Prenumerera på Forskning & Framsteg!
Tidskriften med faktakollade och ögonöppnande reportage och vetenskapsnyheter utkommer med 10 nummer per år.