Annons

Sockerlösning lindrar smärta

En droppe sockerlösning i munnen lindrar smärta hos för tidigt födda, visar ny avhandling.

Annons

Publicerad:

2004-04-01

Att använda konventionell smärtlindring är vanskligt när barnet inte är fullgånget. Nu visar Mats Eriksson, sjuksköterska vid Avdelningen för neonatalvård, Örebro universitetssjukhus, att en milliliter 30-procentig sockerlösning i munnen på barnet lindrar smärta bättre än både bröstmjölk och smärtlindrande salva som stryks på barnets hud.

I en israelisk studie från i vintras fann forskarna att barn som utsatts för smärtsamma behandlingar i späd ålder blir mer smärtkänsliga som tonåringar.

- Ett friskt fullgånget barn blir stucket två gånger för PKU-prov och K-vitaminspruta. Men sjuka och för tidigt födda barn, som är vår målgrupp för forskningen, kan bli stuckna uppåt tio gånger per dag, säger Mats Eriksson.

Men även om sockerlösning fungerar väl, är det inte klart hur sockersmaken verkar smärtlindrande.

- Ätbeteendet är grundläggande hos späda barn. Därför kan man tänka sig att starka belöningssystem i hjärnan slås på för att ge en känsla av välbehag när de suger på något sött. Då kan smärtimpulser lindras, exempelvis genom att kroppen utsöndrar egna endorfiner, säger han.

Forskning & Framsteg berättar om fackgranskade forskningsresultat och om pågående forskning. Våra texter ska vara balanserade och trovärdiga, och sätta forskningsresultaten i sitt sammanhang för att göra dem begripliga. Forskning & Framsteg har rapporterat om vetenskap sedan 1966.