Annons

Hektiskt runt nyfödd stjärna

Det infraröda teleskopet Spitzer tittar rakt in i en nyfödd stjärnas kuvös.

I Vintergatan föds bara en handfull stjärnor om året, och här är en av dem: HH 46/47 som ligger 1 140 ljusår bort i stjärnbilden Vela. Den unga stjärnan är inbäddad i sitt eget födelsemoln och är därför svår att upptäcka i vanligt optiskt ljus. Men genom att observera i infrarött kan astronomerna "lyfta" på det mörka molnet och se själva stjärnan och aktiviteten runt omkring.

Bilden från det nya infraröda teleskopet Spitzer visar hur stjärnan kastar ifrån sig stora mängder gas i hastigheter upp till hundratusentals kilometer i timmen. Vår egen sol genomgick troligen en liknande process för 4,5 miljarder år sedan.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar