Annons

Olycksrisk med IT i trafiken

Så kallade intelligenta transportsystem, ITS, kan leda till nya olyckor. Det visar en utredning från Vägverket.

Författare: 

Publicerad:

2004-04-01

Resultaten pekar på att när förare i alltför hög grad förlitar sig på teknik, kan bilens säkerhetssystem bli mindre effektiva än avsett. Hit hör trötthetsvarnare, avståndshållande farthållare och antisladdsystem.

Ett exempel är omställbara fartbegränsningsskyltar där fartgränsen automatiskt anpassas efter bland annat väglaget. Den som förlitar sig på dessa lever farligt om systemet inte upptäcker blixthalka, enligt utredarna. Ett annat exempel är att ett fel i programmet till alkolåset kan göra att landets ambulanser vägrar starta ett visst datum. Liknande fel kan få antikollisionssystemet att utan anledning bromsa en bil.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar