Annons

Tuppar räknar spermier

Många djurhonor parar sig med flera hanar om tillfälle ges. Hanarnas vanligaste reaktion är att öka antalet spermier som insemineras.

Nu visar forskare från Stockholms universitet och Sveriges Lantbruksuniversitet att tuppar har en unik förmåga att fördela sina knappa spermieresurser.

För det första minskar de antalet spermier vid upprepade parningar med samma höna, men ökar antalet igen vid tillgång till en ny höna. För det andra föredrar de att para sig med hönor som är framgångsrika mödrar, det vill säga vars kycklingar har de bästa chanserna att nå könsmognad. För det tredje minskar tupparna sin spermieinvestering när de parar sig med promiskuösa hönor.

Forskningsresultaten publiceras i Nature. De pekar på att honlig promiskuitet är en avgörande faktor för att förstå evolutionen av hanliga sexuella beteenden, skriver forskarna.

Du har just läst en artikel från tidskriften Forskning & Framsteg. Prenumerera här.

Kommentera:

Dela artikeln:

TIDNINGEN FÖR DIG SOM ÄR NYFIKEN PÅ ALLVAR
10 nummer 779 kr
2 nummer 99 kr
Du vet väl att du kan läsa Forskning & Framsteg i din läsplatta? Ladda ned appen från App Store eller Google Play. (Läsplatteutgåvan ingår i alla prenumerationer.)

Lägg till kommentar